IDRETTSLAGET NORRØNA

IL NORRØNA

Idrettslaget Norrøna er et av Bergens klassiske idrettslag, stiftet på et «bekkalokk» på Korskirkealmenningen i september 1889. Før krigen var turn og friidrett lagets største idretter, etter krigen var det friidrett og håndball som dominerte. Norrønas var en av klubbene som stiftet Norges Friidrettsforbund i 1896. Kjente friidrettsutøvere fra Norrøna er Melvin og Henry Carson, Hermund Høgheim, Frank Myhre, Erling Helle og Odd Solbakken. På 1980-tallet var Norrøna Bergens ledende håndballklubb. Lagets base og idrettslige hovedkvarter har i generasjoner vært Norrønahallen som ligger på det militære området på Koengen (Bergenhus). I eldre dager var dette gymnastikksal for underoffisersskolen. Under den store eksplosjonen på Bergen havn i 1944 ble hallen lagt i grus, men ble gjenreist av Norrønas medlemmer etter en gedigen dugnad – og innviet i 1949 under navnet Norrønahallen. Den ble rehabilitert av Norrøna i 1979/80, og er fortsatt i daglig bruk til trening og idrettslige aktiviteter. Forsvarsbygg er den formelle eier av Norrønahallen.

Idrettslaget Norrøna

(IL Norrøna, stiftet 8. september 1889) er et klassisk, tradisjonsrikt idrettslag med base i Dræggen i sentrum av Bergen. Klubben har tilbud innen håndball for menn og kvinner, mosjons- og trimpartier for seniorer, turn og idrettsskole for barn. Hjemmebanen er Norrønahallen som ligger på Koengen, formelt eid av Forsvarsbygg. Turngruppen organiserer treningspartier for barn på Kronstad skole, og driver trening for viderekomne i Norrønahallen.

Fra starten av var friidrett en sentral del av aktivitetene i klubben, og i 1896 var Norrøna en av stifterne av Norges Friidrettsforbund. I alle år Norrøna drev aktivt med friidrett, var Skansemyren lagets utendørs hovedbase. Stavhopper og mangekjemper Hermund Høgheim var Norrønas fremste utøver etter krigen. I dag står ikke lenger friidrett på klubbens idrettslige tilbudsmeny. Også ski og orientering har vært gode Norrønaidretter.

Under sommer-OL i Stockholm i 1912 hadde Norrøna 4 mann med i den norske turntroppen som vant gull – Robert Sjursen, Einar Strøm, Alfred Engelsen og Fridtjof Sælen.

Håndball har vært drevet i Norrøna siden 1945, og i 1972 vant Norrøna junior-NM. I 1987 rykket Norrøna opp i 1. divisjon for herrer, og var i flere år en publikumsfavoritt.

IL Norrøna er i dag et allianseidrettslag tilsluttet Norges Idrettsforbund. Idrettslaget har tre grupper: Turn, håndball og mosjon.

IL Norrøna skal som idrettslag være en tilrettelegger for livslang idrettsaktivitet i Bergen kommune under mottoet «Idrett for alle». IL Norrøna skal arbeide for at alle uansett alder og ferdigheter skal ha muligheten til å utøve idrett og fysisk aktivitet i tråd med egne ønsker og forutsetninger. Medlemstallet er rundt 300.

IDRETTSLAGET NORRØNA
Orgnr. 985 622 418